Indien de doelgroep van uw webwinkel voor het grootste deel uit consumenten bestaat dan heeft u te maken met de wettelijke regels die gelden voor het vooruitbetaling zoals betalen via iDeal. Wat betekent dit nu en wat kunt u doen om aan de regels te voldoen?

Wettelijk is bepaald dat u consumenten niet mag verplichten het volledige aankoop bedrag vooruit te betalen. U mag de klant maximaal 50% van het order bedrag vooruit laten betalen. Indien u in uw webshop dus alleen iDeal aanbied als betalingsmethode en hiermee het volledige bedrag vooruit laat betalen, is dit dus in strijd met de wettelijke regels.Toch kunt u er op betrekkelijk eenvoudige wijze voor zorgen dat u volledig volgens de wet handelt zonder dat dit al te grote consequenties heeft voor de orderafhandeling in uw webwinkel. De eenvoudigste manier is een tweede betalingsmethode aan te bieden waarmee u de klant niet verplicht het volledige aankoopbedrag vooruit te betalen. Zo kunt u betaling via acceptgiro of betaling onder rembours aanbieden. Dit zijn relatief eenvoudig te implementeren betalingsmethodes. U laat de klant dan dus zelf kiezen. Kiest deze voor iDeal dan gaat de klant dus akkoord met volledige vooruitbetaling.

Kort samengevat is uw betalingsproces dus in orde als uw klanten de keuze hebben tussen betaling bij levering of betaling vooraf.